14e BALC-toernooi: zondag 17 november 2019

Meer informatie volgt.

 

13e BALC-toernooi weer zeer geslaagd (18 november 2018)

Afgelopen zondag werd bij strandpaviljoen Zoomers voor de dertiende (!) keer het jaarlijkse BALC-schaaktoernooi gespeeld. BALC staat uiteraard voor de beginletters van onze 4 deelgemeentes, en de organiserende schaakverenigingen zijn: ‘Bakkum’, ‘de Gevallen Koning uit Akersloot, ‘Vredeburg’ uit Limmen en ‘Castricum’.

Dit snelschaaktoernooi kende een ongekend grote opkomst: maar liefst bijna 50 schakers maakten, al of niet met partners, de tocht naar het zonnige strand. Er werden 7 ronden gespeeld van ruim 20 minuten per partij, dus op zo’n zondagmiddag is er dan voldoende tijd voor nu en dan een kopje thee en vrolijk gekout.

De ambiance leent zich daar natuurlijk ook voortreffelijk voor, want waar elders kun je schaken met zicht op de rollende branding, dollende honden in het zand en kleumende wandelaars, terwijl er geschaakt wordt naast een zacht snorrende open haard met een consumptie onder handbereik?

Zoals altijd was de stemming zeer geanimeerd: hoe later op de middag, dus ook hoe meer kopjes thee, hoe luider werden de vreugde kreten bij een gewonnen partij, en hoe luider ook de teleurstellingsuitingen als het niet zo goed ging. Zo’n uiting is echter snel voorbij, want vrijwel alle schakers vinden op een middag als deze een leuke, spannende partij spelen belangrijker dan het resultaat.

Vanaf de eerste maal dat het toernooi gespeeld werd, worden de door de clubs beschikbaar gestelde prijzen aangeschaft bij “de Wereldwinkel”. Ook deze keer was de prijzentafel weer gevuld met een prachtige selectie cadeaus uit de hele wereld. Omdat er één prijsje was op ongeveer elke twee schakers, ging de helft van de deelnemers met iets moois naar huis!

Thomas Broek van ‘Castricum’ was dit maal de sterkste, en kreeg de wisselprijs: een heel mooi houten beeld van een Afrikaanse ‘Denker’.

Een ieder, en vooral degenen die nog even bleven ‘nazitten’, was het er wel mee eens:

Volgend jaar weer!

 

 

Schaaktoernooi BALC voor de 13de keer bij paviljoen Zoomers op 18-11-2018

Het was een mooie schaakmiddag bij Zoomers. Al mag je dat als medeorganisator niet zeggen. Buiten helder zonnig en fris en binnen, in deze prachtige locatie, is de thermostaat op 20 graden gezet, al gaat die in de loop van de middag wel oplopen. 47 deelnemers, ongekend in de 12 jarige geschiedenis. Nieuwe inwoners, nieuwe gezichten, Luc Janssen en Samer ALvayes van Vredeburg en Hans Broenink, potentieel nieuw lid volgend seizoen, alle drie met een schaakverleden.

Zes groepen dit keer en zeven partijen van 12 minuten p.p.p.p. en 5 seconden per zet extra. De opzet is elk jaar dezelfde. Ieder vult na de partij de score in en kijkt daarna tegen wie hij/zij de volgende partij speelt. Tijd voor een praatje, een drankje, lekker losjes en dan weer voluit voor de volgende uitdaging.

Twee tips van deelnemers Gerard van der Schaaf en Hidde Ebels.

In schaakpartijen van Frank Sluiters voeren Bob of Han de zetten van hem uit. Direct in werking getreden en werkt naar ieders genoegen.

Bij de volgende editie legt Han de Fide regel uit aangaande het niet opheffen van schaak. Een eenduidige interpretatie is belangrijk. Het scheelt Hidde een punt anders had hij 7 uit 7.

Uit hun schaakslof schieten Piet de Wildt, Sandra Hollander, Hidde Ebels en Thomas Broek met 6 uit 7. In de B groep van 7 schakers zijn er drie winnaars. Frank Romeijn die klaagde dat hij altijd drie of vier wordt en nooit iets wint wordt eerste. De sterkste schakers van Vredeburg en sv. Castricum kunnen Thomas Broek ook dit keer niet van de overwinning afhouden.

Bob sluit de middag af met de ludieke uitreiking van de prijsjes gekocht in de wereldwinkel.

Niet ieder wint maar er zijn eigenlijk geen verliezers.

Dank schaakclubs voor de sponsoring en dank aan alle schakers voor de ontspannen en gezellige sfeer deze middag.                                                                                                                                                                                                        Bob Bakker en Han Kemperink.

De eerste drie per groep.

Groep A:         Thomas Broek 6, Bert van Oudvorst 5 ½, Bert Hollander 3 ½,

Heleen van Arkel 3 ½.

Groep B:         Gerard Kuijs 4, Fons Vermeulen 4, Hans Leeuwerik 4.

Groep C:         Sandra Hollander 6, Hidde Ebels 6, Ide Boorsma 4 ½.

Groep D:         Frank Romeijn 5, Dick Aafjes 4 ½, Robin Rommel 4 ½.

Groep E:          Boor Fekkes 5 ½, Samer Alvayes 5, Leon Klein Schiphorst 3 ½, Dirk Schut 3 ½,

                        Pieter Dijker 3 ½.

Groep F:          Piet de Wildt 6, Flip van Aalzum 5, Gijs Pouw 5.